-->

Adlan Mohd Shaffieq Adakan Promosi Malaysia Showcase 2022 Jayapura

Adlan Mohd Shaffieq Adakan Promosi Malaysia Showcase 2022 Jayapura .lelemuku.com.jpg
JAYAPURA, LELEMUKU.COM - Tourism Malaysia bersama Kedutaan Besar Malaysia mengadakan program promosi Malaysia Showcase 2022 Jayapura dan Manado pada 10-15 Oktober 2022 Jayapura merupakan kota pertama dari rangkaian program promosi Malaysia di Provinsi Papua

Plt Duta Besar Malaysia ke Republik Indonesia, Adlan Mohd Shaffieq menyatakan Malaysia Showcase 2022 adalah satu agenda promosi Malaysia post pandemi untuk meningkatkan kedatangan pelancong mancanegara ke Malaysia yang mana menyasarkan seramai 4,5juta pelancong dari seluruh dunia selepas pembukaan sempadan Malaysia mulai 1 April 2022. 

"Bagi Indonesia, sasaran yang ditetapkan adalah sebanyak 400.000 orang," jelas Adlan pada saat ditemui di Jayapura

Adian juga menjelaskan bahwa kunjungan pertama kalinya ke Jayapura ini adalah juga sebagai sebuah lawatan kerja. Bersama bellau, dibawa juga beberapa instansi kerajaan Malaysia seperti Tourism Malaysia, Education Malaysia, Ministry of International Trade and Industry (MITI), Imigrasi Malaysia dan Malaysia Healthcare Travel Council (MHTC).

"Tidak hanya mempromosikan wisata sebagai keunggulan Malaysia, kita juga ingin mempromosikan beberapa perkhidmatan lain seperti Education Malaysia yang akan mempromosi kepada masyarakat di Pulau Papua ini untuk melanjutkan study di universiti-universiti terkemuka di Malaysia, Malaysia memiliki universitas yang sangat berprestij. Ini dibuktikan dengan kehadiran kurang lebih 130,000 mahasiswa asing di Malaysia dari 166 buah negara seluruh dunia yang mana sekitar 11.900 mahasiswa adalah dari Republik Indonesia," jelas Adian.

Malaysia Healthcare Travel Council (MHTC) pula mempromosi kemudahan perubatan di hospital hospital Malaysia yang mana ketika ini destinasi seperti Kuala Lumpur, Selangor, Melaka dan Penang menjadi tumpuan masyarakat Indonesia datang berubat di Malaysia. 

"Pada tahun 2019 ada kurang lebih 670,000 pasien dari Indonesia berobat di rumah sakit Malaysia." imbuhnya.

Tidak lupa. Adian juga menyampaikan misinya dalam hal hubungan perdagangan kedua Negara. 

"Dalam hubungan rakan niaga, bagi periode Januari hingga Jun 2022, Indonesia merupakan mitra dagang Malaysia ke-6 terbesar dan seluruh dunia dan kedua terbesar di antara negara-negara ASEAN setelah Singapura. Keseluruhan jumlah perdagangan dari Januari hingga Jun 2022, di antara Malaysia dan Indonesia telah mencapai jumlah USD14.33 billion, menunjukkan peningkatan sebanyak 379% berbanding USD10 39 billion pada periode yang sama di 2021," imbuh Adian

Merasakan terdapat potensi yang amat baik dalam perkembangan ekonomi dan peluang bisnis di Jayapura, pada lawatan kali ini PLT Duta Besar bersama delegasi juga membuat kunjungan hormat dan berbincang mengenai hubungan kerjasama yang dapat dijalankan bersama Sekretaris Daerah Provinsi Papua untuk mendapat dukungan dan kerja sama penuh dari pemerintah daerah dan semua stakeholder yang terlibat.

Sebagai penutup, pada sambutannya di acara peresmian Malaysia Showcase 2022, PLT Duta Besar mengharapkan lawatan kerja ini akan dapat menjalin dan meningkatkan lagi hubungan serta kerjasama bilateral antara Malaysia dan Indonesia, dari segi ekonomi, Pariwisata dan pendidikan,

"Saya berharap kerjasama kedua negara ini akan memberi impak terbaik kepada ekonomi kedua negara, Malaysia dan Indonesia," tutupnya. (KedubesMalaysia)

Tentang Kami

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel

Iklan Bawah Artikel